Google Instant is de functie binnen Google Zoeken die suggesties voor zoekopdrachten geeft tijdens het typen van je zoekopdracht. Binnenkort zal Google Instant bij iedereen verleden tijd zijn. Wanneer deze functie verdwijnt, kan afhankelijk zijn van het land waarin je de zoekmachine gebruikt of van de versie van je browser.

Desktop vs. mobiel

Deze functie werd in 2010 geïntroduceerd als fundamentele verschuiving in Google Zoeken. Het idee achter Google Instant was dat het tijdbesparend zou werken. Door op de suggestie te klikken, kreeg je namelijk alle resultaten te zien die je anders nog helemaal had moeten intypen. Het voornaamste argument van Google om deze functie nu te schrappen is de verschuiving van desktop naar mobiel. Het aantal mobiele zoekopdrachten is enorm toegenomen en dit gaat logischerwijs gepaard met een stijging in het dataverbruik op mobiele apparaten. Of deze motivatie helemaal terecht is, vragen wij ons af. De Instant functie was alleen beschikbaar op desktop en niet op mobiele apparaten.

Introductie sitelinks carrousel

Sitelinks carrousel GoogleEen andere verandering binnen Google Zoeken is de manier waarop sitelinks in de mobiele zoekresultaten worden getoond. Voorheen zag je onder een zoekresultaat een aantal links zoals we ze kennen; gewoon onder elkaar en soms bijna het hele mobiele scherm innemend. Google is nu overgaan op het zogenoemde sitelinks carrousel: de sitelinks staan naast elkaar en je kunt er als het ware doorheen swipen.

Gericht op mobiele gebruikers

Wat opvalt is dat Google zich steeds meer richt op mobiele gebruikers. De reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk omdat het mobiele gebruik overal toeneemt. Mensen zijn steeds minder terughoudend in gebruik van mobiel internet, omdat:

  1. De mobiele internet databundels groter worden.
  2. (Gratis) wifi op heel veel plekken aanwezig is.
  3. Dankzij 4G ook mobiel internet sneller is geworden.

Wat kun jij doen?

Als je zelf een website hebt of onderhoudt is het dus verstandig rekening te houden met de mobiele factor. Hoe kun je dat doen?

  1. Zorg dat je een mobielvriendelijke (responsive) website hebt.
  2. Zorg dat je website niet te zware bestanden bevat, zodat je website snel laadt.
  3. Zorg dat de sitemap van je website goed in elkaar steekt.

Een optimale website

Weten of jouw website hieraan voldoet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat jouw website het beste scoort!